Slide background

Alper Yalıtım & Mantolama ile Binanızın Ömrünü Uzatın...

İç Cephe Boyama

İç cephe boyamaya başlamadan önce yüzeyin hazırlanması en önemli kuraldır. İç cephe boyaları nda boyama yapacağınız yüzeyin temiz, kuru ve sağlam olması büyük önem taşır ve boyamanın başarısını artırır. Böylelikle kullanacağınız iç cephe boyası daha uzun süre dayanacak, yüzeydeki kusurlar görünmeyecektir. Bazen binaların kendi yapılarından kaynaklanan nem sorununu da baştan çözmeniz gerekmektedir. Duvar türlerine göre de yüzey hazırlığını farklı gerçekleştirmeniz gerekir. Örneğin ahşap yüzey, yeni duvar, boyalı duvar, metal yüzey vb. Genel temizlik kuralları olarak da boyanacak yüzeyi öncelikle detarjanlı suyla, sonra da temiz su ile temizlerseniz boya üzerine kirler geçmemiş olur.

İç cepheler de

En çok tercih edilen boyalardan birisi su bazlı boyalardır. İnsan sağlığına zararlı olmamasından dolayı ayrıca kokusuz olması, çabuk kuruması, silinebilir olması, teneffüs etme özelliği, kolay uygulanmasından dolayı iç mekanlarda oldukça popülerdir. Su bazlı boyaların mat, yarı mat ve parlak olanları mevcuttur.

Tiner ile inceltilerek kullanılan

Solvent bazlı boyalar da iç cephelerde kullanılır. Ancak kullanımdan sonra koku verdiği için uygulandığı mekan birkaç gün havalandırılır. Kuruması su bazlı boyalarla karşılaştırıldığında daha uzun sürer. Bu yüzden daha çok ahşap kapı ve pencere boyarken tercih edilirler

İç cephelerde kullanılan

iç cephe boyalar ın silinebilir özellikte olanları tercih edilmektedir. İçerdiği silikon sayesinde silinebilir boyalar su bazlı özellik taşırlar. İçerde oluşan nemin dışarı atılarak yüzeyin nefes almasını sağlayan boyalar, kabarmaz, dökülmez ve terletmez, kullanıldığı alanlarda oldukça fazla örtücülük özelliği taşırlar

İç Mekanlarda

Boya rengi seçerken mekanın büyüklüğü, ne kadar ışık aldığı tavanın yüksekliği ve odaların ne amaçla kullanılacağı önemlidir. Dar ve karanlık mekanlarda açık tonlar tercih edilirken, zıt renklerin kullanılması mekana dinamizm getirecektir. Mutfak gibi mekanlarda kırmızı gibi enerjik renkler ortama canlılık katarken, banyo gibi daha küçük alanlarda açık renkler tercih edilmelidir. Ayrıca yatak odalarında dinlendirici renkler kullanılmalıdır. Bu yüzden mor ve lila gibi pastel renklerinin kullanımı huzurlu bir ortam sağlayacaktır.
İç mekan boyama da renk seçimi yaparken mekanın büyüklüğü ve ışık alması gibi teknik bilgilerin dışında, önemli olan kişinin kendi tercihleridir. Yaşama mekanlarında uygulanacak renklerin, o mekanda yaşayan kişiler tarafından beğeniliyor olması daha önemlidir. Evin her yerinde aynı rengi kullanıyor olmak hem gözü yormaz hem de tadilat yapılacağı zaman kolaylık sağlar. Ki iç cephe boya işleri nde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ta boya renk seçimidir.